Tel./Fax.: 0269 215501
Trebuie acordata o atentie deosebita selectiei mostrei de examinat sub microscop, care ar trebui sa fie reprezentativa pentru materialul de studiat. In cazul in care un membru structural nu a reusit sa functioneze, iar cauza esecului trebuie determinata prin examinarea micro structurala, atunci mostra trebuie sa fie preluata din zona care va furniza cantitatea maxima de informatii. In unele cazuri, precum cele care implica forme laminate, trebuie examinate atat sectiunile longitudinale, cat si cele transversale. De asemenea, in scopuri comparative, o mostra trebuie sa fie prelevata dintr-o sectiune normala si solida a structurii.
Cel mai important factor il reprezinta acela de a produce o sectiune care nu contine arsuri, distorsiuni si deformari, cu cea mai mica cantitate de alterare a suprafetei. In cazul in care mostra care urmeaza a fi examinata trebuie sa fie prelevata din materiale moi, acesta poate fi indepartata cu ajutorul unui fierastrau de mana sau a unui fierastrau mecanic.
Debitarea abraziva
Metoda cea mai raspandita de sectionare a materialelor implica utilizarea masinilor de debitat cu discuri abrazive. Aceste masini utilizeaza discuri abrazive cu liant din cauciuc sau rasina, impregnate cu carbura de siliciu sau oxid de aluminiu si au o grosime de aproximativ 1,5 mm si functioneaza la o viteza relativ ridicata. Trebuie sa aveti grija sa alegeti discul abraziv adecvata si sa asigurati o racire ampla. Structura initiala a materialului poate fi schimbata drastic datorita caldurii generate in timpul taierii. In general, mostra nu trebuie niciodata incalzita in asa fel incat sa simtiti cald la atingere.
Un exemplu in care este utilizat un disc de debitat il constituie industria medicala – pentru debitarea acelor hipodermice.
Tipuri de masini de debitat
Debitare transversalaDebitare transversala, cu impuls
Debitare cu avans al meseiDebitare cu avans al mesei, cu impuls
Pozitionare digitala
Debitare transversala: Mostra este prinsa, iar discul de debitat se apropie de mostra.
Debitare cu avans al mesei: Avansul mostrei prinse intr-un disc de debitat rotativ, utilizand o masa de alimentare.
Sectionarea adecvata este necesara pentru a reduce deteriorarea, care altfel poate altera microstructura si produce caracterizare metalografica eronata. Debitarea adecvata necesita selectia corecta a tipului de abraziv, liantului si dimensiunii, precum si a vitezei de debitat adecvate, sarcinii si lichidului de racire.
Liantul discului abraziv
Discurile abrazive sunt clasificate ca moi (liant de rasina) sau dure (liant de cauciuc), si in functie de capacitatea de a retine sau descarca granulele sale abrazive. Discurile dure retin abrazivul mai bine decat discurile moi. In general, discurile moi sunt utilizate pentru a debita materialele dure – liantul moale se rupe, asigurand o alimentare continua cu granule proaspete. In timp ce pentru debitarea materialelor moi si ductile, discurile cu liant puternic sunt in general recomandate, deoarece se desprind mai incet si rezista mai mult. Daca un disc dur este utilizat pentru a debita un material de-asemenea dur, infundarea se poate produce, rezultand generarea caldurii excesive si deteriorarea discului. Discurile diamantate sunt in mod normal lipite cu rasina sau material metalic. Discurile CBN (nitrura de bor cubica) sunt lipite cu rasina.
Disc abraziv
Carbura de siliciu (SiC) este in general utilizata pentru debitarea metalelor neferoase si a materialelor nemetalice. Oxidul de aluminiu (Al203) este in general utilizat cel mai bine pentru taierea metalelor feroase. Discurile diamantate sau CBN (nitrura de bor cubica) sunt cele mai bune pentru ceramica si carburi. Granulatia grosiera este folosita de obicei pentru a taia sectiuni mai grele, deoarece acestea sunt mai rapide si mai reci. Granulatiile fine sunt folosite pe mostre mai delicate, deoarece acestea produc suprafete mai bune si genereaza mai putina ardere.
Ce reprezinta debitarea delicata?
Discul din oxid de aluminiu utilizat pentru debitarea delicata consta dintr-un disc subtire, cauciucat, care taie lent prin material pentru a lasa o suprafata neteda. Acesta debiteaza cu vibratii mici. Se foloseste la diferite duritati ale metalelor care necesita o debitare delicata.
Discuri de sectionare
Discurile de sectionare sunt utilizate pe fierastraie de precizie, oferind sectionarea precisa a mostrelor metalografice. Exista patru tipuri principale de discuri abrazive - Al203, SiC, Diamantate si din Nitrura de Bor Cubica. Aceste discuri au de obicei o grosime mai mica de 1 mm.
Discuri abrazive
Exista doua tipuri principale de discuri abrazive. Cele cu liant de cauciuc Al203 sunt utilizate pentru debitarea majoritatii otelurilor. Discurile cu liant de cauciuc SiC sunt in principal utilizate pentru debitarea materialelor neferoase.
Discuri diamantate
Discurile diamantate au particule diamantate lipite pe o matrice metalica. Acestea sunt furnizate intr-o gama larga de diametre, in concentratii diamantate ridicate sau reduse. Sunt utilizate pentru a debita o serie de materiale, precum alumina, ceramicele si betonul.
Discuri din nitrura de bor cubica
Discurile CBN sunt utilizate in principal pentru sectionarea de precizie rapida a materialelor feroase, precum fierul, cobaltul si super aliaje pe baza de nichel.
Se recomanda sa nu curatati manual placile de circuite imprimate (PCB) cu o perie de curatare...
Proces pentru indepartarea depunerilor alimentare de pe otel....
Proin ac lectus odio. Curabitur eleifend nisi non pharetra auctor. Class aptent taciti sociosqu ad litora torquent
Proin ac lectus odio. Curabitur eleifend nisi non pharetra auctor. Class aptent taciti sociosqu ad litora torquent